Zwangerschapsbegeleiding

Wanneer je zwanger bent komt er veel informatie op je af. Op internet valt een hoop te lezen en je hoort vaak veel ervaringsverhalen van mensen uit je omgeving over hun zwangerschap en bevalling.

Iedere zwangerschap is uniek en er is ook geen bevalling hetzelfde. Om je voor te bereiden en wat meer (betrouwbare) informatie te krijgen adviseren we bij een eerste kindje om een cursus of vorm van zwangerschapsgym te volgen. Wanneer het niet je eerste kindje is, kan dit natuurlijk ook nog heel leuk en leerzaam zijn! Ook is het vaak leuk om andere zwangeren te ontmoeten die ongeveer in hetzelfde stadium van de zwangerschap zijn.

Hieronder vind je een opsomming van een aantal cursussen die in de omgeving gegeven worden. Twee tips daarbij: meld je tijdig aan, er is vaak grote belangstelling en raadpleeg de polis van je zorgverzekering, verzekeraars verstrekken vaak een tegemoetkoming in de kosten.

 

Informatie avonden over bevalling, kraamtijd en de tijd daarna

3x per jaar organiseren wij samen met Fysio InMotion, Jong JGZ en een kraambureau uit de regio een informatie-avond voor aanstaande ouders. Tijdens deze avond krijg je van alles te horen over de bevalling, je kraamtijd en het herstel van je lichaam na die tijd. Ook wordt er informatie gegeven over de eerste periode met je baby en de rol van het consultatiebureau (Jong JGZ) daarin. 

Aanmelden kan via info@fysioinmotion.nl

De avonden in 2024 zijn op 9 januari, 14 mei en 3 oktober 

Samen bevallen

Doel van de cursus is om aanstaande ouders zodanig voor te bereiden op de bevalling, dat het een positieve en natuurlijke gebeurtenis kan zijn, zonder overbodige spanning en angst op pijn. Juist samen met je partner weten wat er kan gebeuren, kan je helpen je rustig en zelfverzekerd te voelen. Op de cursus leer je samen hoe je voor, tijdens en na de bevalling goed kunt samenwerken. De cursus bestaat uit 7 avonden en 1 terugkomavond met de kleintjes. Een avond duurt ongeveer twee uur per keer. De cursus wordt gegeven aan maximaal 7 stellen tegelijk. Iedere avond staat een ander onderwerp centraal. Vanaf ongeveer 27 weken zwangerschap start de cursus. Wanneer je een prive-cursus prettiger zou vinden of een mini-cursus, informeer naar de mogelijkheden.

Kijk op where-else.nu/zwangerschapscursussen  of www.samenbevallen.nl voor een cursusplaats in de buurt en aanmelding.

 

Voorbereid bevallen – ééndaagse cursus

Een ééndaagse cursus voor stellen die zich bewust willen voorbereiden op de bevalling. Het doel van de cursus is de onderlinge samenwerking versterken, het gevoel van rust en vertrouwen vergroten en het creëren van meer ontspanning tijdens de bevalling. De cursus vindt één keer per maand plaats op zaterdag in Gorinchem en/of Papendrecht. Advies is om deze cursus na 30 weken zwangerschap te volgen. Tijdige opgave wordt aangeraden.

Voor meer informatie https://where-else.nu/zwangerschapscursussen of www.voorbereidbevallen.nl of 06-21587686. Kosten bedragen ongeveer €150,- per stel.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Dit is individuele begeleiding voor de zwangere, het liefst met partner. Vanaf ongeveer 20 weken kan deze begeleiding gestart worden. De begeleiding bestaat uit vijf ontmoetingen van een uur voor de bevalling en één na de bevalling. Aspecten die aan de orde komen zijn: contact maken met het kind door ouders, hoe draagt de moeder het kind, het omgaan met pijn/angst als voorbereiding op de bevalling en de ondersteuning die de partner kan geven voor en tijdens de bevalling.

Praktijk voor haptotherapie Giessenburg, Kastanjeplein 11, tel: 06-23754740 Kosten zijn €90,- per consult van een uur.

​Zwangerschapszwemmen

Als je zwanger bent, is zwemmen heel aangenaam. Water heeft de bijzondere eigenschap dat je je kunt bewegen zonder dat het spieren en gewrichten belast. Je buik zit niet meer in de weg en je kunt dan heerlijk ontspannen. Naast lichte condtionele oefeningen leer je ook diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. De cursus is enkel gericht op lichaamsbeweging en geeft geen verdere informatie over zwangerschap of bevalling.

Zwembad Cariba-bad Gorinchem: maandag van 18.45 uur tot 19.45 uur, €5,80 per les, €50,00 voor twaalfbadenkaart

Bronbad de Lockhorst, Sliedrecht:  maandag van 19.00 uur tot 19.45 uur, €6,00 per les, €60,00 voor twaalfbadenkaart.

Online zwangerschapscursus

Cursus voor aanstaande moeders en vaders. www.zwngr.nl

Met de betrouwbare informatie die je vindt op ZWNGR! helpen wij je op weg. De komst van een baby is een grote verandering in je leven. Het is heel normaal dat je nieuwsgierig en soms onzeker of zelfs gespannen bent over alles wat er op je afkomt. Informatie en adviezen krijg je van familie, vrienden en hulpverleners en dat maakt het soms lastig te weten naar wie je echt moet luisteren. Het cursusaanbod van ZWNGR! helpt jou goede keuzes te maken en je optimaal voor te bereiden.

Word jij binnenkort vader? Wil ook jij goed voorbereid zijn?
Als aanstaande vaders heb je vaak andere vragen. Vaak gehoord is: hoe zou het zijn als mijn vrouw echt gaat bevallen? Wat kan ik doen? Ik voel mij een buitenstaander? Waarom praat de verloskundige alleen met mijn vrouw? Wat moet ik regelen? Is de auto die we nu hebben wel groot genoeg? Hoe zet ik de Maxi-Cosy vast in de auto? Herkenbaar?

Dan is er ook voor jou genoeg informatie te vinden in de cursus ZWNGR!

Kosten: €40,-