
Zwangerschap
Aanmelden
Je hebt hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig.
Eerste controle
De eerste controle zal rond de 8e week van de zwangerschap zijn.


Echoscopie
Tijdens de eerste controle bespreken we praktische dingen zoals naam- en adresgegevens. Er worden daarnaast veel vragen gesteld om gegevens te verzamelen en een compleet beeld te krijgen van jouw gezondheid, de gezondheid van je partner, informatie over eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen, maar ook of er bijzonderheden voorkomen in de familie. Al deze informatie is van belang voor een goede en persoonlijke begeleiding van de zwangerschap. We maken ook de eerste echo waarbij we vooral kijken of de zwangerschapsduur globaal klopt en of we het hartje van de baby zien kloppen.
Aan de hand van je menstruatiecyclus berekenen we je uitgerekende datum. Deze wordt officieel vastgesteld na de termijnecho tussen 10 en 12 weken zwangerschap.
Bij de eerste controle bepalen we je gewicht en je bloeddruk, bij de termijnecho nemen we ook bloed af of krijg je een formulier mee voor bloedafname.

Vervolgcontroles
Naarmate de zwangerschap vordert, volgen de controles steeds korter op elkaar.
Een aantal standaard controles worden altijd gedaan:
- Bloeddruk meten en wegen
- Groei van de baarmoeder en de baby
- Luisteren naar het hartje van de baby
- Vanaf ongeveer 26 weken is de ligging van de baby voelbaar
Tijdens de controles is er natuurlijk altijd ruimte om vragen te stellen.
Vervolgcontroles volgen elkaar in de loop van de zwangerschap steeds sneller op. Tot en met 24 weken zwangerschap is er iedere vier weken een controle. Daarna kom je iedere drie weken, vanaf 32 weken kom je iedere twee weken en vanaf de 37e week kom je elke week. Dit schema werkt voor de meeste aanstaande ouders prima en voldoet aan hun behoeften. Merk je dat dit voor jou anders ligt, voel je vrij om dit aan te kaarten, dan zoeken we naar een passende oplossing.
Prenatale screening
Wat is prenatale(tijdens de zwangerschap ) screening(onderzoek )?
Je kunt tijdens je zwangerschap laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind in je buik een chromosoomafwijking of lichamelijke afwijking heeft. Dit noemen we prenatale screening.
Twee soorten
Er zijn twee soorten onderzoeken:
1. Onderzoek naar chromosoomafwijkingen: de NIPT(niet-invasieve prenatale test ). Dit is een bloedonderzoek.
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
Counselinggesprek
Wil je meer weten over deze onderzoeken? We bespreken dit tijdens de eerste controle. Heb je behoefte aan een uitgebreid gesprek, dan maken we hier een aparte afspraak voor. In dit gesprek kijken we samen wat je nodig hebt om een keuze te maken die bij jou past. Je kunt ook vragen stellen.
Bereid je voor op het gesprek
Lees vóór het gesprek informatie over de onderzoeken. Op www.pns.nl vind je meer informatie, bijvoorbeeld:
– Een folder over de NIPT, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
– Een korte video over de NIPT en video over de 13 wekenecho en 20 wekenecho.
– Vragenlijsten die je kunnen helpen bij het kiezen.
Wel of geen onderzoek: dat bepaal je zelf
De NIPT, 13 wekenecho en 20 wekenecho zijn niet verplicht. Je kiest zelf of je een of meerdere onderzoeken wilt laten doen en wat je doet met de uitslag. Ook kun je op elk moment van het onderzoek stoppen.