AanmeldenZwangerschapscalculator

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je gelijk contact met ons opnemen om een eerste afspraak te maken.
Je hebt hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig.

Eerste controle

De eerste controle zal tussen de 7 en 8 weken zwangerschap zijn.

Echoscopie

echoscopie

Tijdens de eerste controle bespreken we praktische dingen zoals naam- en adresgegevens. Er worden daarnaast veel vragen gesteld om gegevens te verzamelen en een compleet beeld te krijgen van jouw gezondheid, de gezondheid van je partner, informatie over eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen, maar ook of er bijzonderheden voorkomen in de familie. Al deze informatie is van belang voor een goede en persoonlijke begeleiding van de zwangerschap. We maken ook de eerste echo waarbij we vooral kijken of de zwangerschapsduur globaal klopt en of we het hartje van de baby zien kloppen.

Aan de hand van je menstruatiecyclus berekenen we je uitgerekende datum. Deze wordt officieel vastgesteld na de termijnecho tussen 10 en 12  weken zwangerschap.
Bij de eerste controle bepalen we je gewicht en je bloeddruk, bij de termijnecho nemen we ook bloed af.


Vervolgcontroles

SHeFotografie VPAO 142

Naarmate de zwangerschap vordert, volgen de controles steeds korter op elkaar.
Een aantal standaard controles worden altijd gedaan:

  • Bloeddruk meten en wegen
  • Groei van de baarmoeder en de baby
  • Luisteren naar het hartje van de baby
  • Vanaf ongeveer 26 weken is de ligging van de baby voelbaar

Tijdens de controles is er natuurlijk altijd ruimte om vragen te stellen.
Vervolgcontroles volgen elkaar in de loop van de zwangerschap steeds sneller op. Tot en met 24 weken zwangerschap is er iedere vier weken een controle. Daarna kom je iedere drie weken, vanaf 32 weken kom je iedere twee weken en vanaf de 37e week kom je elke week.

 

Prenataal onderzoek

Aan het begin van de zwangerschap geven we, indien gewenst, informatie over prenatale screening. Dit is onderzoek naar het syndroom van Down, syndroom van Edwards en syndroom van Patau. Die laatste twee zijn niet zo bekend en komen ook weinig voor. Deze screening kan op twee manieren, de combinatietest en de NIPT. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl 

Wanneer er in de familie aangeboren afwijkingen voorkomen die erfelijk zijn, kom je in aanmerking voor uitgebreide diagnostiek.
Bij de intake bespreken we dit onderwerp en kun je er vragen over stellen.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (20 weken echo)

Sinds 1 januari 2006 mag iedere zwangere zo rond 20 weken zwangerschap een structurele echo laten maken. Dit valt ook onder prenatale screening. Dit is niet verplicht, maar wordt wel door de zorgverzekering vergoed. Deze echo wordt gemaakt door een gespecialiseerde echoscopist. Deze echo wordt altijd via de buik gemaakt. Een echobeeld wordt verkregen door ultrageluidsgolven en is niet schadelijk voor het ongeboren kindje of de moeder.

Rond de 20e week zijn alle structuren en organen goed te zien op een echo. Je kunt je kindje dan ook duidelijk zien. Uiteraard heeft deze echo een doel en wordt niet gemaakt omdat het alleen maar leuk is. Je kindje wordt van top tot teen bekeken om te zien of er ernstige of minder ernstige afwijkingen zijn. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan hartafwijkingen, open ruggetje, nierafwijkingen, hazelipje enz. Het voordeel van het opsporen van deze afwijkingen is dat we een kindje met afwijkingen optimale zorg kunnen bieden op de juiste plaats of na de geboorte adequaat kunnen behandelen.

Een aantal voorbeelden:
Je zult begrijpen dat een kindje waarvan bekend is dat het een hartafwijking heeft in een academisch ziekenhuis geboren moet worden en niet thuis.
Een kindje met een open ruggetje moet met een keizersnede geboren worden om de schade aan de rug te beperken.
Kinderen waarbij een nierafwijking is gezien moeten soms al in de zwangerschap behandeld worden of na de geboorte verder onderzocht worden.
Ook moet gezegd worden dat het ontdekken van een hazenlipje of klompvoetjes geen winst oplevert maar alleen de wetenschap dat het zo is. In de zwangerschap kun je hier niets mee maar je hebt misschien hierdoor wel een vervelende zwangerschap. Of wil je dit toch graag weten om je voor te kunnen bereiden?

Tijdens dit echoscopisch onderzoek kan heel veel gezien worden maar lang niet alles. Er is niet te zien of je kind een stofwisselingsziekte heeft of misschien spastisch is. Ook is niet meer te zien of je kind wel of niet het Syndroom van Down heeft of een andere chromosomale afwijking. Een enkele keer worden afwijkingen ook wel eens niet gezien omdat het kind niet helemaal goed ligt of omdat het echoscopisch beeld niet optimaal is door bijvoorbeeld adipositas (overgewicht van de zwangere).
Al met al moet je je goed realiseren dat een ‘goede’ echo geen garantie is voor een gezond kind.

Zoals al gezegd, een echo is erg leuk, een echo kan zinvol zijn maar een echo kan niet alles. Een echo kan je een zekere mate van gerustheid geven maar een echo kan ook veel stress opleveren. Wat als er iets gevonden wordt? Soms is iets niet helemaal duidelijk en moet je om duidelijkheid te verkrijgen voor een aanvullend echoscopisch onderzoek naar een academisch ziekenhuis. Wil je alles wel weten en kunt je de stress aan als er echt iets gevonden wordt? Het merendeel van de echo’s is leuk maar realiseer je zich ook dat jouw echo misschien wel niet zo leuk is.
Wil je meer informatie of er over door praten, bespreek het dan met één van ons bij je volgende controle.