Plaats van bevalling

Het is belangrijk dat je op je gemak bent op de plaats waar je gaat bevallen. Tussen de 37e en 42e zwangerschapsweek heb je hierin de keuze wanneer alles normaal verloopt. In geval van complicaties zal de verloskundige die op dat moment bij je is de beslissing nemen om, indien nodig, naar het ziekenhuis te gaan.

 

Thuisbevalling

Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Als de bevalling door gaat zetten bel je ons. We zullen meestal eerst een keer bij je langskomen, voordat de bevalling zover gevorderd is dat de baby binnen een paar uur wordt verwacht. De kraamverzorgster wordt dan gebeld en we zorgen dat alle spullen klaarstaan. Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor de nodige voorbereidingen (babykleertjes, emmers, kruiken) en alle benodigdheden dienen aanwezig te zijn. Als de bevalling goed verlopen is zullen we twee uur na de geboorte van jullie kindje weer vertrekken. Na de bevalling helpt de kraamverzorgster je met wassen of douchen en het verzorgen van de baby. Bovendien ruimt zij alles op zodat jij en je partner bij kunnen komen van de bevalling. De kraamverzorgster geeft ook instructies over de voeding en verzorging van de baby en begeleidt jullie hierbij, zodat jullie goed voorbereid de eerste nacht samen in kunnen gaan.

 

Ziekenhuis bevalling

De poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling. Wij als verloskundigen zullen je bevalling begeleiden in het ziekenhuis. Je belt ons op hetzelfde moment als bij de thuisbevalling. Wanneer de baring goed vordert ga je naar het ziekenhuis, dit betekent dat de verloskundige 1 of enkele keren bij je thuis komt voordat je naar het ziekenhuis toe gaat. Je vangt het eerste deel van de weeën dus thuis op en je bent nog mobiel genoeg om met eigen vervoer naar het ziekenhuis te gaan. Als de bevalling ongecompliceerd verlopen is ga je in principe twee uur na de bevalling samen met je kindje weer naar huis. Afhankelijk van het tijdstip van thuiskomst krijg je die dag nog kraamzorg of komt de kraamverzorgster de volgende ochtend.

Wij werken bij voorkeur samen het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Mocht je voorkeur hebben voor een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld het Antonius in Nieuwegein, kan dit altijd in overleg geregeld worden.
Let op: Aan een poliklinische bevalling zijn kosten verbonden. Bij je verzekeraar kun je informeren naar de hoogte van je eigen bijdrage.