Kraamtijd

Gedurende het kraambed, de eerste 8 dagen na de bevalling, komen we je regelmatig bezoeken om de gezondheid van jou en je baby te controleren. Als er in het kraambed vragen of problemen zijn kun je ons bereiken op ons mobiele telefoonnummer. Wanneer je in het ziekenhuis bevallen bent, en daar een paar dagen blijft, komen we je bezoeken wanneer je weer thuis bent.

Een kraamhulp wordt van harte aanbevolen. Gedurende de eerste week na de bevalling komt zij dagelijks voor verzorging en controle van jou en je baby en assisteert eventueel als hulp in het huishouden. Er zijn verschillende kraambureaus. Je verzekering heeft een lijst van verschillende bureaus met wie ze samenwerken. Wij raden je aan vóór je 20 weken zwanger bent contact met hen op te nemen om kraamzorg te regelen. Vraag gelijk na of je recht hebt op een kraampakket, zit dit niet bij je verzekering inbegrepen dan kun je dit zelf kopen.

Het kraambed valt onder de zorg van de verloskundige. Het kraambed sluiten we na ruim een week af. We maken dan een afspraak voor de nacontrole. Tot aan de nacontrole zij n wij de eerst aangewezen zorgverlener. In geval van ziekte neem je eerst contact op met je verloskundige. Het consultatiebureau neemt de algemene zorg over met betrekking tot voedingen, gewicht en vaccinaties van uw baby. De wijkverpleegkundige zal ook binnen 2 weken na de bevalling contact met je opnemen en een keer bij je thuis langskomen. Dan zal zij gelijk de gehoortest verrichten en je uitleg geven over de werkwijze van het consultatiebureau.

 

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling is er de nacontrole. Deze controle vindt plaats op de praktijk tijdens het spreekuur. De afspraak hiervoor wordt gemaakt bij het afsluiten van de kraamtijd. We vinden het natuurlijk leuk als je de baby meeneemt, maar de controle is voor jou bedoeld. De onderwerpen die aan bod komen tijdens de nacontrole zijn je herstel, anticonceptie, hoe je terugkijkt op de bevalling en er is natuurlijk ruimte voor vragen.

 

Vruchtbaarheid en anticonceptie

Nadat je bent bevallen is het ook belangrijk om je te realiseren dat je vruchtbaarheid weer terug komt. Het is heel persoonlijk of je hier iets mee wilt doen in het kader van anticonceptie. We zullen dit met je bespreken bij het afsluiten van de kraamtijd en bij de nacontrole. Een keuzehulp kan soms wat richting geven in het vorm van je mening hierover. De Nederlandse Patienten Vereniging (NPV) heeft er onder andere eentje ontwikkeld.