Adviezen

Gesloten tab

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Aambeien

Door harde ontlasting en hard persen, ontstaan aambeien. Voorkom harde ontlasting door 2½ liter te drinken per dag. Eet laxerende voeding zoals bruin brood, groenten en ontbijtkoek. Ga als er aandrang is direct naar het toilet. Houdt de ontlasting niet lang op, daar wordt het harder van.

Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Heeft u hier last van vertel het dan. We kunnen eventueel medicijnen adviseren.

Bandenpijn
Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun. Overleg dit wel tijdens het spreekuur.
Bekkenpijn
Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren rondom het bekken slapper en verweekt het kraakbeen van het bekken. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal.

Tijdens de zwangerschap kan het echter wat ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust. U kunt er meer over lezen in het boek “bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap” van Cecile Röst of op de website: www.nvog.nl onder patiëntenfolders.

Blaasontsteking
Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en vaak kleine beetjes plassen hoort ook al bij de zwangerschap. Eigenlijk is zeurende buikpijn, voornamelijk onder in de buik het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen. Zeker als alle bovenstaande klachten niet op u van toepassing zijn. Wanneer u wat ochtendurine naar de huisarts brengt, kan deze bevestigen of u een blaasontsteking hebt.

Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon behandeld worden met een antibiotica kuur. Vraag altijd even aan de apotheker of u deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem zolang als de kuur duurt extra rust, dit bevordert de genezing. Drink extra. Laat de urine controleren als de kuur op is om te kijken of de blaasontsteking echt over is.

Brandend maagzuur
Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel vrouwen last van brandend maagzuur.

Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar u last van heeft. Soms helpt het als u (lauwe) melkproducten, zachte pepermunt of rauwe havervlokken eet. Wanneer u last blijft houden, zeg dit dan tegen ons, er zijn een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur, die ook tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

Duizeligheid

Tijdens de zwangerschap kunt u last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:

  • Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kunt u plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat u duizelig wordt.
  • Lage bloedsuiker. Het is van belang om tijdens de zwangerschap regelmatig te eten. Als u dit niet doet kan uw bloedsuikerspiegel te laag worden. Dit heeft duizeligheid tot gevolg.
  • Rugligging. Wanneer u op uw rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de wervelkolom dichtdrukken. Er stroomt dan minder bloed naar het hart terug, waardoor u duizelig wordt.
  • Bloedarmoede (een te laag Hb)
Erkenning
Als je tijdens je zwangerschap niet getrouwd bent, moet het kindje voor de geboorte erkend worden. Op die manier regel je het juridisch vaderschap van je kindje.

Er wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap de erkenning al te regelen. Bij het eerste kindje wordt ook de achternaam van het kind gekozen: dit kan de achternaam van de moeder of van de vader zijn. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders zullen dezelfde achternaam hebben.

Elk kindje moet apart erkend worden en bij voorkeur tijdens de zwangerschap.
Bij de erkenning moet de moeder en de vader van het kind aanwezig zijn. Daarom is het tijdens de zwangerschap de beste tijd om dit te doen. Neem beiden een legitimatiebewijs mee wanneer je naar het gemeentehuis gaat.

Klachtenregeling
Als u klachten heeft over de eerstelijns verloskundige hulp of over de bejegening door de verloskundige, dan is het aan te raden om eerst met de verloskundige zelf daarover te praten.

Als een gesprek onverhoopt niet mogelijk is of als een gesprek het probleem niet heeft opgelost, bestaat de mogelijkheid om contact op te nemen met een klachtenfunctionaris.

De praktijk is via de KNOV aangesloten bij het CBKZ. Het CBKZ heeft een klachtenfunctionaris beschikbaar voor cliënten. 

Wanneer de klacht onvoldoende behandeld kan worden met behulp van bemiddeling van een klachtenfunctionaris is er de mogelijkheid om contact op te nemen met de Geschilleninstantie Verloskunde. 

Het CBKZ is te bereiken via de beveiligde website.

De Geschilleninstantie is te bereiken op 073 – 6891890 of via info@geschilleninstantieverloskunde.nl

Misselijkheid
Vroeg in de zwangerschap kunt u last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt.(HcG- hormoon) De misselijkheid kan aan blijven houden tot ongeveer 16 weken, daarna wordt het werk van het HcG – hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid.

Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als u ’s ochtends wakker wordt beschuit, ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak bent u dan minder misselijk.

Slapende handen (Het carpal tunnelsyndroom)
Veel zwangeren klagen over slapende handen en soms pijn of tinteling in hand of onderarm.

Deze klachten treden het meest ’s nachts op, maar er zijn ook zwangere vrouwen die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben.

De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen.

Ook al houdt u geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap heeft u altijd extra vocht in het lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit geeft klachten als tinteling, slapende hand en soms zelfs pijn waar je ’s nachts van wakker wordt. Het kan helpen wanneer u ’s nachts slaapt met skatehandschoenen aan, hierdoor wordt het tunneltje in de onderarm niet afgekneld.

Slijmprop
De slijmprop is een hoeveelheid slijm, met soms een beetje bloed erin, die de baarmoedermond afsluit. Wanneer u deze verliest, is dit geen teken dat de bevalling gaat beginnen. Het kan zelfs zo zijn dat de bevalling nog een aantal weken op zich laat wachten na het verliezen van de slijmprop.
Spataderen
Tijdens de zwangerschap kunt u last krijgen van spataderen, omdat u meer vocht vasthoudt. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd raken. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als u er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden.
  • Draag in elk geval geen knellende kousen of andere kleding.
  • Zorg ervoor dat u niet te lang staat of zit.
  • Plaats het voeteneind van uw bed iets omhoog (maximaal 10 cm) of doe een kussen onder het matras.
  • Het dragen van een 60-denier panty geeft steun.

Soms is het dragen van een aangemeten steunkous nodig. Tijdens het spreekuur kunt u om meer informatie vragen.

Vaginale infectie
Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, bent u gevoeliger voor een vaginale infectie. Was de vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed zonder inlegkruisjes of maandverband.

De volgende tekenen kunnen wijzen op een vaginale infectie:

  • veel (gekleurde en sterk ruikende) afscheiding
  • de vagina is gezwollen en geïrriteerd
  • last van jeuk en/of een brandend gevoel bij het plassen

Neem bij klachten contact op met de huisarts.

Verstopping/obstipatie
Harde ontlasting komt in de zwangerschap regelmatig voor. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken (zeker 2½ liter per dag), een vezelrijke voeding en voldoende beweging.
Vocht vasthouden
In de zwangerschap is het normaal, dat u vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat de bloeddruk omhoog gaat. Wanneer dit het geval is, overleg dan altijd met uw verloskundige. We zullen de bloeddruk controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet te hoog dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten.

Een aantal tips: drink veel, gebruik brandnetelthee, rauwe witlof of bleekselderij, verhoog het voeteneinde van uw bed iets en sta niet te lang stil. U zult echter merken dat het vocht pas echt weg gaat als u bevallen bent.

Vrijen
Vrijen mag in de zwangerschap. Dit kan geen kwaad voor het kind. Wel kunt u harde buiken krijgen. Vooral als u al eens bent bevallen kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren, soms helpt het om een warme douche te nemen, of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte ontspant goed. Het kan ook zijn dat u een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen, dit kan geen kwaad.
Zwangerschapsstrepen/Striae
Striae ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en/of borsten. Striae kunnen erg jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed te masseren. Voorkomen kun je ze echter niet. Na de zwangerschap worden ze lichter van kleur, maar verdwijnen niet helemaal.